Primjena novog sustava

Primjena novog sustava

calendar 21. 12. 2023.

Gospodarenje otpadom od 1. siječnja 2024. godine

Od 1. siječnja 2024. godine Makarski komunalac primjenjuje novi sustav prikupljanja komunalnog otpada i primjenjuje novi cjenik javne usluge.

Za korisnike iz kategorije kućanstva (obiteljske kuće i male stambene zgrade) razvrstani otpada se prikuplja na kućnom pragu i to kroz:

  • Zelenu čipirani spremnik – miješani komunalni otpad
  • Plavi spremnik – ambalaža od karton i papira
  • Žute vreće – plastična, metalna i tetrapak ambalaža


Za korisnike iz kategorije kućanstva koji gravitiraju polupodzemnim spremnicima (MOLOCI) miješani komunalni otpad odlaže su uz pomoć korisničkih kartica koje se mogu besplatno preuzeti u uredima Makarskog komunalca. Uz pomoć kartica otvaraju se nadogradnje zapremnine 30 l unutar koji se odlaže otpad u vreći može biti bilo kakva vreća samo da je do 30 l zapremnine i dobro zatvorena da se spriječi rasipanje otpada. Bez kartice se spremnici ne mogu otvoriti. U sklopu polupodzemnih spremnika nalaze se spremnici s plavim poklopcem za ambalaža od karton i papira i spremnici sa žutim poklopcem za plastična, metalna i tetrapak ambalaža.


Glomazni otpad se besplatno preuzima do 3m3 s kućne adrese uz obavezno naručivanje odvoza putem web stranice ili telefona. Sve ostale vrste otpada iz kućanstva koje su razvrstane mogu se besplatno odložiti na privremenom reciklažnom dvorištu na Zagonu.


Za korisnike iz kategorije privrede miješani komunalni otpad se prikuplja uz pomoć spremnika ili putem polupodzemnih spremnika, ovisno o samo produkciji otpada iz poslovnog subjekta.


Primjenom novog cjenika računi za odvoz otpada više neće biti fiksni, već će ovisiti o količini otpada koja se od korisnika prikupi tijekom obračunskog razdoblja (mjesec), odnosno koliko puta se isprazni spremnik za miješani komunalni otpad ili koliko puta se očita korisnička kartica.

Svi korisnici koji još uvijek nemaju spremnik ili karticu molimo ih da se jave u urede Makarskog komunalca.

Svi korisnici koji nisu preuzeli Izjavu o načinu pružanja javne usluge molimo ih da se jave u urede Makarskog komunalca ili putem e-maila info@makom.hr kako bi preuzeli svoje kartice.


Zatražite spremnik za odvajanje otpada

Zatražite spremnik
Novosti & Edukacija

Najnovije vijesti & edukacija

Pogledajte Sve
  • 07. 05. 2024.

    Mobilno reciklažno dvorište

    Privremena obustava Saznajte Više
  • 27. 03. 2024.

    Điro je stigao

    Kružni prijevoz od 03.04.2024 Saznajte Više
  • 29. 01. 2024.

    Vrtni zeleni otpad

    Lokacija zaprimanja Put Dugiša b.b. Saznajte Više